Prepara’t per a l’hivern. Organitza el teu viatge i prepara el cotxe.

El teu cotxe i tu esteu preparats per l’hivern?

Des de etpassolaitv.cat et donem algun consell tant per a tu, com per al teu vehicle, per evitar ensurts o imprevistos.

Si has de viatjar a algun lloc amb possibilitats que nevi, dóna’t uns minuts per llegir alguns consells que et podran ser molt útils, prepara’t per a l’hivern!

prepara't per l'hivern

 

PREPARA EL VIATGE

Informa’t de les previsions meteorològiques i de les condicions de les carreteres a través de la DGT Informació DGT o el  RACC Informació RACC

 

PREPARA EL COTXE

-En primer lloc, i com sempre, abans de sortir de viatge, revisa el nivell d’oli, d’anticongelant, d’aigua netejavidres, l’estat dels frens i la pressió dels pneumàtics.

-Si es preveuen nevades, assegura’t que estàs preparat amb els pneumàtics d’hivern, cadenes o teles.

També és recomanable provar de posar les cadenes abans de sortir, a casa, amb calma. Si no les has posat mai, et serà difícil fer-ho per primer cop enmig d’una carretera gelada i nevant.

Aquest video t’explica com fer-ho: com posar unes cadenes

-Vigila que els pneumàtics que no estiguin molt gastats, com més dibuix tinguin millor aniran sobre l’asfalt moll o nevat, si no serà molt fàcil que perdis el control del vehicle.

-Tingues en compte que el fred afecta molt a les bateries, si està a les últimes i deixes el cotxe sota la neu uns dies no el podràs engegar. Al taller poden comprovar l’estat de la bateria i pots portar unes pinces a sobre, algun dia o altre podran ser útils.

-Per últim, assegura’t la visibilitat! L’aire condicionat t’ajudarà a desentelar els parabrises, encara que sigui amb aire calent. I si cal tingues un drap a la guantera, no falla!

 

ABANS DE SORTIR

-Gel! Assegura’t de portar el dipòsit del netejavidres ple d’aigua netejavidres amb anticongelant, escombretes en bon estat (tot i que el gel les farà malbé..) i una espàtula per a vidres dins el cotxe. Si no tens cap espàtula, una targeta de plàstic et pot servir.prepara't per l'hivern vidre gelat

-Consell! Pots portar una ampolla d’alcohol de farmàcia dins el cotxe, si el tires sobre el gel del parabrises t’ajudarà a desfer-te’n.

-Vigila amb tirar aigua calenta directament, el canvi tèrmic pot escardar el vidre.

-Abans d’engegar el cotxe, si és dièsel, pots donar el contacte 5 segons 3 vegades seguides. Els escalfadors ajudaran a l’engegada.

Un cop engegat deixa’l escalfar una mica, t’ajudarà a desglaçar els vidres i el motor anirà agafant temperatura. Un motor molt fred no treballa bé i es potencia el desgast mecànic.

prepara't per l'hivern escalfadors

 

CONDUCCIÓ EN CONDICIONS ADVERSES

-El més important és tenir una conducció molt suau, suavitat en el volant i els pedals. Procura tenir una bona distància de seguretat amb el cotxe de davant i evita els avançaments.

-Amb gel, porta marxes llargues. Una marxa més del que faries normalment, i en baixades el contrari, deixa que el cotxe et retingui. Sigues molt suau amb el fre i el volant. I sobretot, mantingues la calma, estigues a punt per reaccionar però no et tornis boig.

-Si en girar, el cotxe se’n va del morro, no giris més, empitjorarà. No acceleris i posa el volant una mica més recta per recuperar l’adherència.

prepara't per l'hivern carretera nevada

-Si el gel no et deixa avançar perquè les rodes patinen, desconnecta el control d’estabilitat i accelera. Però només per arribar a un lloc segur per posar les cadenes.

 

Si segueixes aquests consells podràs estar molt més tranquil. Però recorda que el factor més important del viatge és el conductor.

És una frase típica, però recorda que el més important és arribar.

Bon viatge i seny!

 

etpassolaitv.cat

 

Com canviar una roda? Instruccions pas a pas

Desde etpassolaitv.cat et volem ajudar. Per això t’expliquem com canviar una roda pas a pas. Fàcilment i amb seguretat.

 

1- Atura’t en un lloc segur i fes-te veure! Posa’t l’armilla reflectant i posa el triangles en llocs molt visibles.

2- Treu la roda de recanvi i les eines. Solen estar a dins el porta-equipatges o a sota. Si no ho veus clar pots consultar el manual d’instruccions del vehicle.

com canviar una roda-localització de la roda de recanvi

Treu l’envellidor de la llanta (tapacubos) fent palanca amb un tornavís o el que tinguis. També pot ser que els cargols tinguin taps, amb el kit d’eines torbaràs un útil per treure’ls.

3- Afluixa els cargols una volta, és probable que tinguis una clau especial per a un cargol de cada roda, l’antirobatori.

4- Localitza el lloc correcte per aixecar el cotxe. És molt important posar el gat correctament. Solen tenir unes il·lustracions per orientar-te.

A sota el cotxe hi ha un nervi, o un encaix específic que, normalment, estan senyalitzats amb una fletxa a la talonera o uns forats al propi nervi.

talonera Renaultmarca talonera

Quan comencis a aixecar el cotxe, assegurat que tens el fre de mà posat i controla que el gat va perpendicular al terra.

5- Treu la roda punxada i canvia-la.

6- Ajusta els cargols amb la clau i baixa el cotxe.

7- Ara pots acabar de collar la roda, collant els cargols en creu o estrella.

com canviar una roda-com collar els cargols

8- Per últim, ves a revisar la pressió de la roda a la gasolinera més propera, és probable que faci anys que no s’infla.

Si la roda és de la mateixa mida que la resta, al lateral de la porta del conductor o a la tapa del dipòsit hi haurà la pressió indicada pel fabricant, uns 2,5 bars pels turismes.

Si és una roda d’emergència, la pressió està indicada al lateral del pneumàtic. Normalment posa INFLATE TO 65 PSI, i recorda que 1 bar = 15 PSI. Solen anar sobre uns 4 bars.

 

Això és tot per canviar una roda. Ara ves al taller i que et reparin la punxada, si es pot.

Esperem que aquest artícle hagi set útil,

etpassolaitv.cat

Resum de les 16h de Handbol Banyoles

El dissabte passat es va celebrar la 5a edició de les 16 hores d’handbol, organitzat pel Handbol Banyoles.

Durant tot el dia es van disputar partits al pavelló de la Draga amb un molt bon ambient, més festiu que esportiu. La edició va ser tot un èxit, i amb aquesta edició s’ha confirmat com a referent d’assistència obligatòria, en un torneig que hi participen amants de l’handbol amb jugadors de tot arreu, retirats, federats, amics i familiars.

I es per això, que nosaltres aquest any ens hem unit com a patrocinadors d’aquest projecte, perquè es pugui fer durant molts anys. I com a premi, vam sortejar un pack “ITV express”, del qual la guanyadora, la Mariona Pagès, li va encantar la idea de no preocupar-se més per haver de passar la ITV.
A “etpassolaitv.cat”, volem ser també un refarent com ho és el Handbol Banyoles, i donem les gràcies a l’organització per pensar amb nosaltres com a patrocinadors!

 

Vigileu amb les carreteres i la calor, i sobretot refresqueu-vos!

Arriba el bon temps!

etp

Amb el bon temps ve de gust anar amb moto. Però recorda que anar amb la itv caducada són 200e de multa.  Enta a www.etpassolaitv.cat o truca al 651573082 i et passem la itv mentres estàs a la platja, o a la feina… fàcil i ràpid, etpassolaitv.cat